top of page
Αναζήτηση

Τι πιστεύουν οι χρήστες για τις Μάσκες κατά του COVID 19 και τι ισχύει στη πραγματικότητα;

Έγινε ενημέρωση: 3 Φεβ 2021

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες προσώπου κατά του COVID-19;

Χρήστες με Απλές Χειρουργικές Μάσκες
Σύμφωνα με μια μελέτη, πολύ περισσότερο απ' ότι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου όχι μόνο λειτουργούν καλά για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID 19 (προσφέροντας από 62,6% έως 99,6% προστασία κατά των μικρών σωματιδίων) αλλά επίσης ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές απ' ότι πιστεύουν γενικά οι άνθρωποι.


Η πανταχού παρούσα μάσκα προσώπου, που συνήθως φοριέται μόνο από τους χειρουργούς, μπορεί να είναι το πιο ορατό σημάδι του πώς έχουν αλλάξει οι ζωές μας από την αρχή της πανδημίας COVID 19.

Αλλά αυτή η ξαφνική εξοικείωση με τις μάσκες προσώπου, που συνιστώνται από ειδικούς και τις αρχές και επιβάλλεται από πολλές κυβερνήσεις, δεν έχει ακόμα λάβει την αποδοχή του κοινού.

Πολλοί, στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ειδικά όταν πρόκειται για υφασμάτινες μάσκες.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge δοκίμασαν κάθε τύπο μάσκας λαμβάνοντας δείγματα "αέρα" τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της μάσκας σε σύντομα διαστήματα 15 δευτερολέπτων και μετρώντας τους διαφορετικούς ρυθμούς διήθησης των σωματιδίων.


Διαπίστωσαν ότι μια μάσκα λεπτού βαμβακιού δύο στρώσεων μπόρεσε να μπλοκάρει κατά μέσο όρο το 62,6% των σωματιδίων, ενώ πιο εξελιγμένοι τύποι υφασμάτινων μασκών (για παράδειγμα εκείνες με πρόσθετο φίλτρο PM2.5) θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κατά μέσο όρο 87,1% των σωματιδίων. Οι μη ιατρικές χειρουργικές μάσκες προσώπου, συγκριτικά, φιλτράρισαν περίπου το 78,2% των σωματιδίων.

Αποτελεσματικότητα των Μασκών FFP2
Οι πιο αποτελεσματικές μάσκες στην πρόληψη της διήθησης ήταν οι μάσκες γνωστές ως N95, FFP2 και FFP3, οι οποίες μπλόκαραν κατά μέσο όρο το 99,6% των σωματιδίων.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί του Κέιμπριτζ πήραν συνέντευξη από 710 κατοίκους των ΗΠΑ, εκπρόσωποι του γενικού αμερικανικού πληθυσμού, σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάθε μάσκας σύμφωνα με την αντίληψή τους.

Ζητήθηκε να μαντέψουν το επίπεδο φιλτραρίσματος κάθε μάσκας: μόνο το 29% των ερωτηθέντων μάντεψαν ότι οι μάσκες N95 / FFP2 προστατεύουν πάνω από το 95% των σωματιδίων, μόνο το 36% ότι η μάσκα φιλτράρει περισσότερο από το 50% των σωματιδίων και το 43% εκτιμά ότι οι υφασμάτινες μάσκες προσώπου προστατεύουν λιγότερο από 50% κατά των σωματιδίων.


Τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι εικασίες των ανθρώπων τείνουν να υποτιμούν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου.

Έως σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πάρα μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων από τη χρήση της μάσκας, εάν μας δίνει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση ώστε να αμελήσουμε βασικές κινήσεις όπως το πλύσιμο των χεριών ή τη τήρηση των αποστάσεων.

Αντίληψη χρηστών για τις μάσκες

Όμως, όλα τα στοιχεία φαίνεται να συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι προστατευόμαστε καλύτερα φορώντας οποιαδήποτε μάσκα από το να μην φοράμε καθόλου. Εάν σκέφτεστε ότι μια υφασμάτινη μάσκα με κάλυψη 60% κατά των σωματιδίων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια μάσκα N95 / FFP2, σκεφτείτε ότι αν δεν φοράτε καθόλου μάσκα, προστατεύεστε μόνο στο 1% κατά τον COVID 19.


Κάποιες χώρες έχουν ήδη αντιταχθεί στη χρήση υφασμάτινων μασκών. Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκες προσώπου FFP2 σε δημόσιους χώρους. Η Αυστρία και η Γερμανία (Βαυαρία) ήδη έχουν λάβει μέτρα για την υποχρεωτική χρήση των μασκών FFP2.


Όποια μάσκα και να επιλέξετε, η αποτελεσματικότητα στη πρόληψη της μετάδοσης του COVID 19 εξαρτάται από την ποιότητα της μάσκας, όπως προτείνεται από τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge και από τη σωστή χρήση της (σφιχτά στη μύτη και το στόμα).


50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page