top of page
Αναζήτηση

Μάσκες προσώπου: Υφασμάτινες ή FFP2;

Έγινε ενημέρωση: 10 Φεβ 2021


Μάσκες προσώπου: Υφασμάτινες ή FFP2;
Μάσκες προσώπου: Υφασμάτινες ή FFP2;

Καθώς οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη, οι αρχές προσαρμόζουν τις οδηγίες τους σχετικά με τους τύπους μασκών που πρέπει να φορούν οι άνθρωποι.


Αξιωματούχοι υγείας στη Γαλλία προειδοποίησαν ότι οι χειροποίητες και υφασμάτινες μάσκες μπορεί να μην προστατεύουν αρκετά. Η Γερμανική πολιτεία της Βαυαρίας απαιτεί πλέον μάσκες FFP2 στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε καταστήματα και η Αυστρία θα ακολουθήσει την ίδια οδηγία από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.


Το Euronews έθεσε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στον Δρ Simon Kolstoe, λέκτορα υγειονομικής περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.


Τι κάνουν οι μάσκες FFP2 που δεν κάνουν οι άλλες;


Ο Kolstoe λέει ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μάσκας στην αγορά.


Υφασμάτινες μάσκες, πολύχρωμες (μπλε, λευκές, μαύρες…) χειρουργικές μάσκες και μάσκες μίας χρήσης


Από τη μία πλευρά, υπάρχουν μάσκες σχεδιασμένες για να σας εμποδίζουν να εκπνέετε σε άλλους ανθρώπους γύρω σας όπως τις υφασμάτινες μάσκες ή τις πολύχρωμες (μπλε, λευκές, μαύρες…) χειρουργικές μάσκες η μίας χρήσης. Εάν ο φορέας βήξει ή φτερνιστεί, τα περισσότερα σταγονίδια που θα εκδιωχθούν θα πιαστούν στη μάσκα αντί να προσγειωθούν σε κοντινά άτομα.

Όμως, οι παραπάνω δεν εμποδίζουν αποτελεσματικά τον χρήστη να εισπνέει τα μικρότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια του κοροναϊού.

Μάσκες FFP


Από την άλλη πλευρά, ορισμένες μάσκες χρησιμεύουν επίσης ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας: έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον χρήστη από την αναπνοή σε πολύ μικρότερα ιικά σωματίδια. Αυτές είναι μάσκες FFP, επίσης γνωστές ως αναπνευστήρες.

Στην Ευρώπη, οι μάσκες FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των αερολυμάτων. Είναι παρόμοιες με τις μάσκες N95, οι οποίες φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των αερολυμάτων. Αυτοί είναι οι τύποι μασκών που παρατηρούνται συχνά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εργαστήρια βιολογίας.

"Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα γνωρίζει ότι απλώς να φορέσεις μία μάσκα δεν σε προστατεύει", προειδοποίησε ο Kolstoe. "Υπάρχει επίσης εκπαίδευση, φορώντας γάντια, φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, πλύσιμο των χεριών σας, κατάλληλος τρόπος χειρισμού των πραγμάτων."Εάν οι μάσκες FFP προστατεύουν περισσότερο, γιατί δεν μας έχουν πει να τις φοράμε;


Στην αρχή της πανδημίας πέρυσι, οι αρχές σε όλο τον κόσμο ανησυχούσαν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα εξαντλούσαν τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικότερα τις μάσκες FFP2.

"Οι πολίτες συμβουλεύτηκαν να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες ή να φορούν εναλλακτικές λύσεις για να σταματήσουν τον ανταγωνισμό με άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας", δήλωσε ο Kolstoe.


Τώρα που περισσότερα εργοστάσια κατασκευάζουν τέτοιες μάσκες και είναι πολύ ευρύτερα διαθέσιμες, αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν το κοινό να τις φοράει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.


Σε πολυσύχναστους ή περιορισμένους χώρους, ο Kolstoe λέει ότι έχει νόημα να φοράτε μάσκα FFP2 ακόμα κι αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο σε ένα εργαστήριο: "Νομίζω ότι θα κάνει τουλάχιστον τη διαφορά."


Τι γίνεται με τις μάσκες FFP με βαλβίδες;


Οι μάσκες με βαλβίδες πρέπει να αποφεύγονται σε πολυσύχναστους χώρους, Kolstoe.

Ορισμένες μάσκες προσώπου διαθέτουν πράγματι βαλβίδες σχεδιασμένες για να φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται, αλλά όχι τον αέρα που βγαίνει. Ορισμένες βαλβίδες ρίχνουν ακόμη και τον βρώμικο αέρα, κάτι που θα μπορούσε να μολύνει άτομα που στέκονται κοντά.

Γενικότερα, ο Κολστόι υπογραμμίζει τη σημασία του να μείνετε μακριά από πλήθη, στενή επαφή και περιορισμένους χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

116 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page