top of page
Αναζήτηση

COVID 19: Ποια μάσκα να επιλέξω; Ποιες ειναι η διαφορές μεταξύ των Μασκών;


Covid 19 Mask

Στην εποχή του COVID 19, οι μάσκες έχουν γίνει πλέον υποχρεωτικές στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Μετά τη Βαυαρία τώρα, και με τα υπόλοιπα Γερμανικά κρατίδια να δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα με την μάσκα FFP2 να γίνεται υποχρεωτική αντί για την Απλή Μάσκα Μίας Χρήσης. Έχει πλέον αποδειχτεί ότι δεν αρκεί μια απλή υφασμάτινη μάσκα καθώς δεν εφάπτεται σωστά γύρω από το στόμα και τη μύτη και δε προφέρει την ίδια προστασία κατ΄λα του COVID 19.


Οι μάσκες FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές στη Βαυαρία (σχετικό άρθρο εδώ)

Από την αρχή της πανδημίας του κορανοϊού, πολλές χώρες του κόσμου έχουν υποχρεώσει τους πολίτες τους να φοράνε μάσκες σε δημόσιους χώρους, στις τοπικές μεταφορές και στα καταστήματα. Στη Γερμανία, όλοι πρέπει να φορούν κάποιου είδους μάσκα όταν ψωνίζουν, μπαίνουν σε δημόσια κτίρια και γραφεία και βρίσκονται σε τρένα, λεωφορεία ή ταξί.


Ωστόσο, τα ποσοστά μόλυνσης συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα αυστηρότερα μέτρα. Αυτό πιθανότατα προκλήθηκε από τις μεταλλάξεις των ιών. Η Βαυαρία έγινε το πρώτο γερμανικό κράτος που έκανε ένα βήμα παραπέρα: Η κρατική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η απλή μάσκα μίας χρήσης δεν αρκεί πλέον. Από εδώ και πέρα, οι μάσκες πρέπει να είναι FFP2. Τώρα, κι άλλες Γερμανικές πολιτείες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα. Παρακάτω, εξηγούμε τη διαφορά των μασκών που κυκλοφορούν ανάλογα με τα πρότυπα τους:


Υφασμάτινη Μάσκα και Χειροποίητη Μάσκα

Covid 19 Mask

Ο ισχύων κανονισμός απαιτεί να φοριέται μια απλή μάσκα προσώπου ως ελάχιστη απαίτηση στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Αυτό είναι ένα κομμάτι υφάσματος που καλύπτει πλήρως το στόμα και τη μύτη. Ακόμα και μια μπαντάνα ή ένα μαντήλι πληρούν τις προϋποθέσεις. Όταν εκπνέετε, αναστέλλει τη ροή του αέρα και συνεπώς την απόσταση που μπορούν να ταξιδέψουν τα μικρόβια. Και αυτό ήδη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης για άλλα άτομα.


Ο σκοπός αυτών των μασκών δεν είναι να προστατεύσει τα άτομα που τα φορούν από μόλυνση: Προστατεύουν τους υπόλοιπους γύρω από τον χρήστη της μάσκας από τα μικρόβια των φορέων. Επειδή η μετάδοση προκαλείται συχνά από ασυμπτωματικά άτομα, ο καθένας είναι πιθανός φορέας ιών.


Η λογική πίσω από την υποχρεωτική μάσκα είναι επομένως: εάν όλοι συμμορφωθούν, ο συνολικός κίνδυνος μόλυνσης στην κοινωνία θα μειωθεί.

Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να αλλάζονται συχνά και να πλένονται σε ζεστό νερό για να αποτρέπεται η επιβίωση των ιών.


Χειρουργικές μάσκες


Covid 19 Mask

Αυτές οι ιατρικές μάσκες προσώπου είναι το επαγγελματικό ισοδύναμο της τφασμάτινης μάσκας. Αποτελούνται από λεπτό ιστό μίας χρήσης και δέμα και χρησιμοποιούνται από γιατρούς και βοηθούς για να αποτρέψουν πρωτίστως τους ασθενείς τους σε χειρουργικά τραπέζια να μολυνθούν από μικρόβια και παθογόνα. Εάν ο φορέας της μάσκας βήχει ή φτερνιστεί, για παράδειγμα, τα περισσότερα σταγονίδια από το στόμα και το λαιμό πιάνονται στη μάσκα.


Αυτό λειτουργεί μόνο εάν η μάσκα αλλάζεται τακτικά (κάθε 2 ώρες). Στις χειρουργικές επεμβάσεις, οι γιατροί πρέπει να αλλάζουν τη μάσκα τους τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Εάν μια μάσκα αυτού του τύπου φοριέται επανειλημμένα, χάνει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της.


ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ


Καλύτερα "οποιαδήποτε" μάσκα από "καμία" μάσκα. Και ακόμα καλύτερα, η μάσκα FFP2

Δεν έχει αποδειχθεί ότι οι μάσκες προσώπου που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να σας προστατεύσουν αποτελεσματικά από ιογενείς λοιμώξεις. Αυτές οι μάσκες είναι πιθανώς ικανές να πιάσουν κάποια μικρόβια πριν φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμποδίζουν τους ανθρώπους να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους (κάτι που οι περισσότεροι κάνουν ενστικτωδώς). Εάν ο χρήστης είναι ήδη άρρωστος, αυτές οι μάσκες μπορεί να τον εμποδίσουν να μολύνει άλλους γύρω του.


Πόση προστασία χαρίζει η μάσκα;


Καθώς ο ιός εισέρχεται συνήθως στο σώμα μέσω του στόματος ή των ματιών, τα χέρια παίζουν σημαντικό ρόλο στις λοιμώξεις.

Εάν αποφασίσετε να φορέσετε μάσκα, πιθανότατα θα πρέπει επίσης να επιλέξετε προστατευτικά γυαλιά. Οι χειρουργικές μάσκες, αν και λιγότερο αποτελεσματικές, λειτουργούν απλώς ως συνεχής υπενθύμιση να μην αγγίζετε τη μύτη με τα χέρια σας όταν έχετε φαγούρα. Ούτε πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας.


Οι μάσκες «FFP» προσφέρουν καλύτερη προστασία


Εκτός από τις χειρουργικές μάσκες, κυκλοφορούν επίσης μάσκες με πραγματικό φιλτράρισμα. Αυτές είναι πιο γνωστές σε όσους εργάζονται σε σκονισμένο περιβάλλον ή με αεροζόλ.


Μόνο μια μάσκα FFP φιλτράρει αποτελεσματικά τα ένζυμα και τους ιούς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί οι τύποι μάσκας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες προστασίας FFP (φιλτράρισμα προσώπου).


FFP1

Αν και οι μάσκες επιπέδου προστασίας FFP1 είναι καλύτερες από τις χειρουργικές μάσκες, δεν προσφέρουν την επιθυμητή προστασία κατά τον COVID 19. Προορίζονται για ξυλουργούς, για παράδειγμα, που εργάζονται με πριόνια.


FFP2

Οι μάσκες FFP2 (ισοδύναμες με άλλα διεθνή πρότυπα γνωστές ως μάσκες N95 και P2) καθίστανται όλο και πιο διαδεδομένες για τη φροντίδα ηλικιωμένων και τα γηροκομεία. Παρέχουν ένα καλό επίπεδο προστασίας από ιούς για τον χρήστη.

Κατά το πρώτο κύμα κοροναϊού το 2020, το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φοράει μάσκες FFP2.


FFP3 / N99 / EN149 / P3

Οι μάσκες FFP3 (περίπου ισοδύναμες με τα διεθνή πρότυπα όπως τα N99, EN149 και P3) προστατεύουν αποτελεσματικά τον χρήστη από αεροζόλ σταγονιδίων, μόρια πρωτεΐνης, ιούς, βακτήρια, μύκητες και σπόρια, ακόμη και από εξαιρετικά επικίνδυνες σκόνες όπως οι ίνες αμιάντου. Σε αντίθεση με τις απλές χειρουργικές μάσκες, τέτοιες υψηλής ποιότητας μάσκες φίλτρου μπορούν να προστατεύσουν τον χρήστη - συμπεριλαμβανομένου από ένα εξαιρετικά μολυσματικό παθογόνο όπως η ιλαρά ή η φυματίωση.


Φορέστε τη σωστή Μάσκα


Αν και είναι σαφές ότι οι μάσκες FFP2 παρέχουν καλύτερη προστασία από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες, το κάνουν μόνο εάν χρησιμοποιούνται σωστά. Όλες οι μάσκες αυτού του είδους είναι μίας χρήσης. Ακόμα κι αν είναι δυνατόν να αποστειρωθούν σε φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου (176 F), μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο μερικές φορές.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (BAUA), για παράδειγμα, υπογραμμίζει ότι η επαναχρησιμοποίηση "γενικά δεν συνιστάται" και μπορεί να ενδείκνυται μόνο σε περίπτωση "έλλειψης εξοπλισμού".


Άλλες μάσκες


Εκτός από τους τρεις πιστοποιημένους τύπους μάσκας FFP, υπάρχουν και άλλες μάσκες με αντιιικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτές δεν πληρούν τις επίσημες κανονιστικές απαιτήσεις όπως τις μάσκες FFP καθώς δεν έχουν τις απαραίτητες πιστοποίησεις.


Καλύτερη προστασία: Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας


Καμία μάσκα και γυαλιά προστασίας δεν είναι χρήσιμα εάν παραμεληθούν οι πιο σημαντικές αρχές υγιεινής. Για παράδειγμα, εάν επιστρέψετε στο σπίτι μετά από μια μεγάλη διαδρομή με λεωφορείο ή τρένο, όπου αγγίξατε χειρολισθήρες και λαβές, βγάλτε τη μάσκα και ξύστε τη μύτη σας, δεν έχει νόημα να φοράτε τη μάσκα.


Εάν πληκτρολογείτε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή όλο το πρωί στο γραφείο και μετά πηγαίνετε στο μεσημεριανό γεύμα χωρίς να πλένετε πρώτα τα χέρια σας, διατρέχετε σημαντικό κίνδυνο.


Γενικό συμπέρασμα:


1. Επιλέξτε μάσκες με προστατευτικό βαθμό FFP2 και άνω αφού βεβαιωθείτε ότι τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα και κατά προτίμηση έχουν κατασκευαστεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Μη χρησιμοποιείτε τη μάσκα FFP2 και άνω για περισσότερες από 3 μέρες ( 3 οκτάωρα) με τη προϋπόθεση ότι μετά από κάθε χρήση, έχετε απολυμάνει τη Μάσκα με το σωστό τρόπο.


Για να βρείτε τη καλύτερη Μάσκα FFP2, πατήστε εδώ

131 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page