top of page

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πληροφορίες για τις Μάσκες FFP2. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ «FFP» ΚΑΙ ΠΟΙΆ ΜΆΣΚΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΌΤΕΡΗ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ;

Η συντομογραφία “FFP“ σημαίνει «Filtering Facepiece Particles». Πρόκειται για ένα τύπο προστατευτικής μάσκας πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρησιμεύει για την προστασία από σωματίδια όπως σωματίδια σκόνης και διάφορους ιούς στον αέρα . Το πρότυπο EN 149 ορίζει τρεις (3) κατηγορίες απόδοσης φίλτρου για αυτές τις μάσκες, συγκεκριμένα FFP1, FFP2 και FFP3.


Αυτός ο τύπος μάσκας, σε αντίθεση με τη Χειρουργική Στοματική Μάσκα, προστατεύει τον χρήστη από την εισπνοή μολυσματικών παραγόντων ή ρύπων με τη μορφή αερολυμάτων , σταγονιδίων ή μικρών στερεών σωματιδίων.

ΠΟΙΑ ΜΆΣΚΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΌΤΕΡΗ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ;

FFP1: χρησιμοποιείται κυρίως ως μάσκα σκόνης (για παράδειγμα για εργασίες DIY).

FFP2: προσφέρει προστασία σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία υάλου, χυτήρια, κατασκευές, φαρμακευτική βιομηχανία και γεωργία. Σταματά αποτελεσματικά χημικά σε σκόνη. Αυτή η μάσκα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστασία έναντι των ιών της γρίπης, όπως γρίπη των πτηνών ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που συνδυάζεται με τον Κορονοϊό, καθώς και έναντι των βακτηριδίων της πνευμονικής πανώλης και της φυματίωσης. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λευκές ή μπλε ελαστικές ταινίες για να αναγνωρίσουν αυτόν τον τύπο.

FFP3: έχει το πιο αποτελεσματικό φιλτράρισμα των μασκών FFP. Προστατεύει από πολύ λεπτά σωματίδια όπως ο αμίαντος και τα κεραμικά . Δεν προστατεύει από αέρια και ιδιαίτερα οξείδιο του αζώτου. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κόκκινες ελαστικές ταινίες για να αναγνωρίσουν αυτόν τον τύπο.

ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΈΧΕΤΕ ΠΡΟΤΟΎ ΠΡΟΒΕΊΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΜΆΣΚΑΣ;

Η ανεπάρκεια μασκών FFP2, Ν95 και KN95 στην Ελληνική αγορά, η υψηλή ζήτηση αλλά και η δυσκολία εισαγωγής τους λόγω των περιορισμών των μεταφορικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Σημαντικός αριθμός μασκών στην αγορά δεν φέρουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Οι Κινέζοι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση αλλά και την χαλαρότητα των Ελληνικών τελωνείων λόγω μεγάλης ανάγκης μασκών στη χώρα μας,  παρέχοντας στους εισαγωγείς μη έγκυρα πιστοποιητικά προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις. Σας συμβουλεύουμε να ελέγχετε τα πιστοποιητικά στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ.

  2. Ποιότητα: βεβαιωθείτε ότι οι μάσκες παράγονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον αναζητώντας το πιστοποιητικό ISO 13485: 2016 εδώ.

  3. Βεβαιωθείτε ότι ο παραγωγός είναι εγκεκριμένος από το νέο νομικό σύστημα επιθεώρησης των Κινέζικων Τελωνείων – CIQ εδώ.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΆ ΜΕΤΑΞΎ ΤΗΣ ΜΆΣΚΑΣ FFP2, N95 ΚΑΙ KN95;

Το N95 είναι ένας βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).

Το KN95 ανταποκρίνεται στα Κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο συνήθεις χρήσεις είναι οι ίδιες.

Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 και τις KN95, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.


Ως εκ τούτου, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο αποτέλεσμα κατά του Κορονοϊού.

ΠΏΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΊΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΆΝΕΤΕ ΤΙΣ ΜΆΣΚΕΣ ΠΡΟΣΏΠΟΥ FFP2;

Η σωστή απολύμανση και η απολύμανση των μασκών προσώπου FFP2 είναι δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να σκοτώσετε τον ιό χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη διήθηση και την εφαρμογή της μάσκας.

Οι μάσκες προσώπου FFP2 αντικαθίστανται συνήθως μετά από κάθε χρήση όταν υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά σε αφθονία. Δυστυχώς, υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός μασκών ΚN95 στη παγκόσμια αγορά λόγω της πανδημίας.

Εκτός από τις συστάσεις των CDC για εκτεταμένη χρήση και επαναχρησιμοποίηση, δεν υπάρχουν αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με την απολύμανση των μασκών προσώπου FFP2.

Η Εταιρεία Αμερικανών Γαστρεντερικών και Ενδοσκοπικών Χειρουργών (SAGES) απαριθμεί μερικές βασικές αρχές για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των μασκών προσώπου:

  1. Η μέθοδος πρέπει να εξαλείψει τον ιό στη μάσκα.

  2. Η μάσκα δεν πρέπει να λερωθεί (με σωματικά υγρά, μακιγιάζ).

  3. Η ικανότητα φιλτραρίσματος πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο.

  4. Η εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο του χρήστη δεν πρέπει να χαλαρώσει-χάσει την ελαστικότητα της.

Πάρα ταύτα, υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες μέθοδοι απολύμανσης για την εξουδετέρωση του ιού COVID-19:

Απολύμανση με χρήση υπεροξειδίου εξατμισμένου υδρογόνου

Οι ερευνητές στο Duke Health πρόσφατα εξέτασαν τις μάσκες προσώπου FFP2 με υπεροξείδιο του ατμοποιημένου υδρογόνου. Χρησιμοποιώντας «εξειδικευμένο εξοπλισμό» στο εργαστήριο βιοσυγκράτησης, απολύμαναν με επιτυχία τις μάσκες προσώπου FFP2.

Το εξατμισμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου μπόρεσε να διαπεράσει τα στρώματα της μάσκας και να σκοτώσει τα μικρόβια χωρίς να καταστρέψει τη μάσκα.

Δυστυχώς, δεν διαθέτει κάθε νοσοκομείο αυτήν την τεχνολογία, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές μέθοδοι αποστείρωσης παρακάτω.

Λάβετε υπόψη ότι καμία από αυτές τις μεθόδους δεν υποστηρίζεται από το CDC ή τους κατασκευαστές μάσκας. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της τρέχουσας κρίσης μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Απολύμανση Μάσκας FFP2 με χρήση θερμότητας

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί πραγματοποίησε μια ποικιλία δοκιμών χρησιμοποιώντας θερμότητα και πρότεινε ότι η θέρμανση μιας μάσκας στους 70 βαθμούς για 30 λεπτά μπορεί να προσφέρει απολύμανση, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του φίλτρου.

Απολύμανση Μάσκας με χρήση UV-C Light

Μια άλλη μέθοδος, που χρησιμοποιείται ήδη από ορισμένα νοσοκομεία, χρησιμοποιεί UVGI για να σκοτώσει τους ιούς Corona. Σε μια πρόσφατη, μη ομότιμη, μελέτη, το N95Decon βρήκε πολλά υποσχόμενα δεδομένα που δείχνουν ότι το φως UV-C μπορεί αποτελεσματικά να εξουδετερώσει το COVID-19.

Αυτό πραγματοποιήθηκε υπό συγκεκριμένες μετρήσεις δοσολογίας και επαρκή διείσδυση φωτός στο επιφανειακό υλικό, ή FFR, των μασκών.

Αυτό φαινόταν να είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι ολόκληρη η επιφάνεια της μάσκας και οι ιμάντες θα μπορούσαν να εκτεθούν με επαρκείς ποσότητες UV-C.

Μπορείτε να πλύνετε μια μάσκα FFP2;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι…

Υπάρχουν δύο πράγματα που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε με οποιαδήποτε μάσκα FFP2:

  • Ψεκασμός με αεροζόλ ή υγρή αλκοόλη.

  • Πλύσιμο σε σαπουνόνερο.

Οι μάσκες προσώπου FFP2 που έχουν εξωτερικό και εσωτερικό χαρτί δεν πρέπει να βράσουν στον ατμό ή να πλυθούν επειδή θα αποσυνθέσουν το υλικό του μέσου φίλτρου.

Ο γιατρός Tsai του UT Knoxville πραγματοποίησε μια μελέτη που έδειξε σημαντικές μειώσεις στην αποτελεσματικότητα της διήθησης της μάσκας όταν καθαρίστηκε με αλκοόλ ή σαπουνόνερο. Γι 'αυτό δεν συμβουλεύουμε καμία από αυτές τις μεθόδους.

"Εάν η μάσκα σας δεν είναι κατασκευασμένη από χαρτί ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό υλικό, μπορείτε να την βράσετε."

Σύμφωνα με τον Δρ Tsai: «η βύθιση ατμού ή βραστού νερού της μάσκας FFP2 στους βαθμούς 125C / 260F για 3 λεπτά θα απολυμάνει τη μάσκα χωρίς να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της διήθησης (FE). Μην ανακατεύετε υπερβολικά τη μάσκα αν τη βράσετε.

bottom of page